
Bridgen en Regels Deel 4 
Verkeerd uitkomen, niet goed geteld, hoe verder? en nog veel meer ... 

Beantwoord onderstaande vragen, binnenkort volgen dan de antwoorden. 

1. Je speelde de eerste ronde op de zuidplaats. De volgende ronde speel je met 
 jouw partner weer in de NZ-richting. 

a. Je moet dan weer op de zuidplaats gaan zitten. 
b. Je mag dan zowel noord als zuid gaan zitten. 

 
2. Na de laatste pas moeten de biedkaartjes: 

a. meteen worden opgeruimd. 
b. blijven liggen tot wordt uitgekomen 
c.  worden opgeruimd zodra duidelijk is dat geen van de spelers ze nog wil 
 bekijken. 

3. Je past, maar ziet dan dat een aas verscholen zat achter een andere kaart. Je 
 hebt geen 11 maar 15 punten. 

a. Zolang jouw linkertegenstander niet heeft geboden mag je die pas 
corrigeren. 

b. Zolang jouw partner niet heeft geboden mag je die pas corrigeren. 
c. Je mag in geen enkel geval de pas corrigeren. 

 

4. Tijdens de zesde slag kom je tot de ontdekking dat je in de vierde slag hebt 
 verzaakt. 

a. Dat hoor je direct te melden. 
b. Dat hoef je niet te melden, maar dat is wel een beetje onsportief. 
c. Dat hoef je niet te melden, en dat heeft niets te maken met onsportief. 

 

5. Na partners 1SA – doublet – bied jij 2 als echt voor de hartens. 

Je partner alerteert en legt desgevraagd uit dat jij daarmee lengte schoppen 
belooft. Jij weet echter zeker dat partner zich vergist; na een doublet is 2 echt. 

a. Je mag tijdens het bieden niets laten merken van partners verkeerde uitleg. 
b. Je moet de verkeerde uitleg meteen corrigeren. 
c. Je moet – zonder iets te zeggen – opstaan en naar de arbiter stappen. 

 

6. Je hebt 20-22 punten met een verdeelde hand en opent 2SA. Partner 
 alerteert en legt desgevraagd uit dat je een zwakke hand belooft met lengte 
 in de beide lage kleuren. Op dat moment realiseer je je dat je deze afspraak 
 even was vergeten. 

a. Je mag niets laten merken van jouw fout. 
b. Je mag niets laten merken van jouw fout, maar moet de vergissing wel 

melden, meteen na het bieden als je leider of dummy wordt, of meteen na 
het spelen als je moet tegenspelen. 

c. Je moet deze vergissing meteen melden. 



7.  Je partner komt uit met V. Van een (binnen)serie komen jullie uit met de 
 hoogste honneur. De leider vraagt aan jou naar de boodschap van deze 
 uitkomst. Wat antwoord je als je ziet dat jijzelf B hebt? 

a. Van een serie of binnenserie komen we uit met de hoogste honneur. 
b. Daar geef ik liever geen antwoord op. 
c. In de regel komen we van een serie of binnenserie uit met de hoogste 
    honneur. Maar daar wordt weleens van afgeweken. 
d. Dat staat op onze systeemkaart. 

8. Artikel 74 gaat over optreden en fatsoen. In dat artikel staan verschillende 
 gedragsregels voor de spelers, waaronder: 

a. zijn eerlijke mening geven in correct Nederlands en op beschaafde toon. 
b. voorkomen dat ergernis of verlegenheid ontstaat bij zijn tafelgenoten. 
c. op vriendelijke wijze vertellen op welke wijze zijn tafelgenoten het nóg 

beter hadden kunnen doen. 
d. een felle woordenwisseling tussen twee tegenstanders respecteren. 

 
9. Als je wilt stoppen met je vaste bridgepartner: 

a. is hij de eerste die dat hoort. 
b. vertel je dat nadat je een volgende partner hebt gevonden. 
c. vertel je dat na afloop van de competitie. 

10.Leider zuid speelt uit de hand ♥3; waarop dummy meteen meldt dat hij op tafel 
 aan slag is. En dummy heeft gelijk; de vorige slag is gewonnen met een kaart 
 van dummy.  

a. Dat mag dummy niet zeggen.  
b. De leider moet nu vanuit dummy harten spelen als dummy harten(s) 

heeft.  
c. Ook als dummy hartens heeft, mag de leider voorspelen wat hij wil.  
d. ♥3 van de leider wordt een strafkaart als die niet in deze slag wordt 

gespeeld. 
 


